REZULTATI NATEČAJA Živel strip! Živela animacija! 2023

Razstava del z natečaja, projekcije animiranih filmov in podelitev nagrad

Vodnikova domačija Center (bivša Trubarjeva hiša literature), Stritarjeva ul. 7, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 7. april 2023, ob 17.00
Odpiralni čas: tor.–pet.: 10.00–16.00, nedelja: 10.00–14.00
Razstava bo na ogled do 26. 4. 2023.
Za brezplačna vodstva za skupine nam pišite

Tudi letos smo med avtorji stripov in animacij zasledili nekaj naših znancev iz prejšnji let, ki so s svojimi novimi stripi pokazali, da je to medij, v katerem še vedno navdušeno izražajo svoje ideje, poglede na svet, orisujejo različne dogodivščine ter sočasno raziskujejo njegove izrazne možnosti in te tudi samostojno ali pod vodstvom mentorjev vsako leto nadgrajujejo.

Posebnost letošnjega natečaja je, da smo opazili, da se je stripovski virus intenzivno razpasel med dekleti, ki so letos tudi prejemnice večine nagrad in priznanj.

Na natečaj je letos prispelo 418 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 35 osnovnih in 9 srednjih šol ter 11 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov.

Pri izboru nagrajencev je žirija upoštevala tako likovno izvedbo kot zgodbo in njuno součinkovanje. Pri prebiranju stripov je naletela na številne talente, za katere upa, da se bo z njimi srečevala tudi naslednja leta.

NAGRAJENCI

STRIP

GLAVNE NAGRADE:

KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 100 €, mini strip Zmaj v brezvetrju Ažbeta Polšaka in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice
. Neža Štular: Vojna in mir, Kranj, 12 let, mentor: Andrej Štular
Enostranski strip z jasno zgodbo in ekspresivno vizualnostjo na izviren način obravnava aktualno temo. Gostota likovnih elementov in njihova razporeditev podpira temo množičnih posledic vojne, kar pri bralcu vzbudi vtis zmedenosti, obupa in majhnosti.
. Sanjin Adin Rošić: Dr. Buco Raca prof., OŠ Toneta Čufarja Maribor, 9. b , mentorica: Jožica Lešnik Švajger
Glede na dolžino stripa so posamezni vsebinski elementi premišljeno razporejeni. Izvirna zgodba je sklenjena, likovno pridejo do izraza številni detajli in teksture.
. Isak Matts Johannes Kronlund: Jezni lovec in radovedni medved, OŠ Col, 15 let, mentorica: Svetlana Bušen
Risarsko suveren ne glede na motiv (figura, narava, interier), z intenzivnim koloritom, uporabo teksture za namen reliefnosti in učinkovita raba likovnih elementov v pripovedne namene.

KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 100 €
. Yukiko Budinich: Casa, 4^L, Liceo Sello, Udine, mentorica: doc. prof. Caterina Barbon.
Strip z izjemnim vizualnim učinkom ter izvirnim osebnim umetniškim izrazom. Kratka stripovska zgodba prinaša množico odgovorov na vprašanje: “Kaj je dom?”. Za to mlado avtorico dom predstavlja druženje s prijatelji, ki se skupaj borijo za pomembne stvari.
. Enrico Furioso: So you still want to live, 5^C, Liceo Max Fabiani, Gorizia, mentor: doc. prof. Ivan Crico.
V kratkem stripu avtor daje izjemno pozornost detajlom, od kostumov do najmanjšega kosa pohištva, še posebej pri izrisu prizora dveh prijateljev, ki se sprašujeta stoletja staro vprašanje.

POČITNICE – 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi (www.taborjenje.info), ki ga podeljuje Klub Marindolus Kranj, mini strip Zmaj v brezvetrju Ažbeta Polšaka in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice
. Aiša Humar: Avanture hišnih ljubljenčkov, EPI center Piran, 4. raz., mentor: Vasko Vidmar
Samozavestna risba s številnimi detajli, ki zapolnjujejo posamezne prizore. Zgodba na otrokom razumljiv način predstavi problematiko zavrženih živali. S tehniko ponavljanja izpostavi obseg problema.

PRIZNANJA in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice + Stripburgerjeve publikacije
RogLab, del bodočega Centra Rog, omogoča izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v RogLabu (Trubarjeva cesta 72, Ljubljana), v soboto, 15. aprila 2023, med 10. in 14. uro. Delavnico bosta vodila David Krančan in Tomo Per. Prosimo, potrdite udeležbo in velikost želenih majic!
. Tara Novak: Ura je odbila štiri, SŠOF Ljubljana, 1 A, mentorica: Veronika Vesel Potočnik
Poetičen strip, ki dobro izkorišča stripovske strani. S senčenjem s šrafurami in uporabo temnih ploskev avtorica učinkovito gradi mračno atmosfero na način, ki je skladen s temo stripa.
. Tarja Zupančič Danko: Nebotičnik, 18 let, Zg. Kungota
Učinkovita uporaba likovne perspektive za nakazovanje notranjega doživljanja glavnega lika. Šrafirana risba in lajtmotiv zavitega stopnišča dodatno poudarita tesnobno atmosfero pripovedi.
. Ana Štular: Skodelica kave, 16 let, Kranj
Izvirna zgodba, ki referira na temeljno delo slovenske literature, ohranja motiv notranjega preizpraševanja ter ga aktualizira z izpostavitvijo sodobnega individualizma in družbenih pričakovanj. Temo smiselno likovno podpirajo izpraznjena ozadja in nedoločeni liki, ki tako postanejo sleherniki.
. Maša Mežnar: Drevo, Gimnazija Koper, 2. let., mentorica: Dragica Samsa
Strip izkazuje razumevanje konvencij stripovskega pripovedovanja, ki jih združuje z likovno izvirnostjo. Strip odlikuje zračna risba in izvirno kadriranje, ki je smiselno razporejeno po celotni strani.
. Mina Pavlin Nardin: The Last of Pigeons, SŠOF Ljubljana, 1. let, mentorja: Kaja Urh in Martin Ramoveš
Zabavna, duhovita in dinamična pripoved, v kateri se izmenjujejo statične in akcijske scene, ki so tehnično dobro izpeljane. Avtorica je tudi domišljeno vnesla tekstovne elemente v risbo.
. Sofija van Cauteren: Redress, SŠOF Maribor, 2. let, mentor: Denis Fras
Klasični žanr zgodbe z divjega zahoda je s specifičnim likovnim izrazom (senčenjem s šrafurami) zajela v koherentni zgodbi v sklopu omejitev tega žanra.
. Sophia Segato: Pianeta terra chiama..., Scuola sec. I grado Nazario Sauro, classe 2° C - San Giorgio di Nogaro, mentorica: docente Maria Gabriella Aquino.
Strip, bogat z barvam in detajli, ki izpostavlja eno od najbolj perečih vprašanj sodobnosti: ohranjanje okolja. Zemlja kliče na pomoč. Se bomo znali odzvati?
. Piemonte Leo, Sabatti Damian, Kobal Riccardo e Bianca: Succede tutto a Kumbalala, stripovska delavnica za otroke (6-9 let) – Ass. Arci E.Curiel – S. Canzian d’Isonzo (GO), mentorica: AntonellaD el Bianco
Domišljijska dogodivščina izpostavi pomembni temi, prijateljstvo in spoštovanje okolja. Izkazuje veliko mero spretnosti v uporabi barv in različnih tehnik ter ima dobro strukturirane stripovske prizore.

 ANIMACIJA

GLAVNA NAGRADA – ZA SAMOSTOJNO DELO
udeležba na delavnici animacije Slon + akreditacija za festival Animateka, mini strip Zmaj v brezvetrju in slikofrc
Filip Žagar za animacijo Podlasica, bitka semen, 01:00, 13 let, Nova Cerkev
Film črpa navdih iz ene od letošnjih predlaganih tem natečaja, a jo pregnete na svojstven način. Brez olepševanja razgali pravo naravo prebivalcev opustele pokrajine in nas s pravo mero kadriranja  popelje v samo akcijo dogajanja.

DRUGA NAGRADA
akreditacija za festival Animateka, izbor festivalski izdelkov, mini strip Zmaj v brezvetrju in slikofrc
Nadia Azhdari, Maja Bevec, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Sim Britovšek, Lucija Damjan, Lara Magdič, Mara Predin, Iza Zemljič (8–12 let) za animacijo Hiša zgodbic, mentorici: Zarja Menart, Brina Fekonja, produkcija: Pekarna Magdalenske Mreže
Film, ki očara s svojo likovno podobo in v pravi meri izrazi otroško domišljijo, kjer nikoli ne veš, katera zgodba se skriva za naslednjim vogalom.

TRETJA NAGRADA
akreditacija za festival Animateka za vse sodelujoče in delavnica za mentorja, mini strip Zmaj v brezvetrju in slikofrc
Staš Bračko, Matic Husar, Miha Kocon, Teo Ivanuša za animacijo Vaje v slogu, mentor: Damijan Sovec, OŠ Gornja Radgona
Če smo do zdaj poznali različne slogovne zapise zgodbe Vaje v slogu, pa smo sedaj dobili še animirano različico. Za pripovedni slog filma bi lahko rekli, da je natančen, likovna tehnika pa zanimiva mešanica kolažnih tehnik, ki se odlično poda tej nenavadni zgodbi.

ČETRTA NAGRADA
akreditacija za festival Animateka za vse sodelujoče in delavnica za 15+, mini strip Zmaj v brezvetrju in slikofrc
Lučka Peterlin, Ronja Slemenik, Tonja Slemenik, Vili Šoper Rijavec za animacijo Če ni konja, je tudi klopca dobra, mentorica: Brina Fekonja, produkcija: ZIK Črnomelj
Film, kjer kamen, list, palica in klopca postanejo več kot zgolj predmeti animiranja. Zaradi svoje drugačnosti postanejo zavezniki v družbi, ki jih ne sprejema. Skupaj se podajo novim dogodivščinam naproti.

POSEBNA OMEMBA ZA TEHNIČNO IZVEDBO
in udeležba na programu izobraževanja za mentorje ABC animiranega filma:
. 9. raz.: Naše Vesolje, OŠ Dr. Aleš Bebler Primož, Hrvatini, mentor: Vasja Nanut
Film, ki nas z izvirno tehniko popelje v izvrstno narisane hipnotične animirane podobe. Z njimi se vračamo v zgodovino nastanka animiranega filma, morda pa tudi nastanka vesolja?
. Mineja Cah Švarc, Julija Kozamernik, Julija Remec: Eksplozija, OŠ Savsko naselje, mentorica: Eva Čampelj
Animirani utrinek, ki bi ga z veseljem gledali v družbi še nekaj dodatnih kadrov, povezanih v zgodbo. Nadvse spretno izvedena animacija v kolažni tehniki in sama izvedba likovne zasnove.
. Patrik Jurman, Tian Červ, David Golob: Kafe, OŠ Idrija, 9. a, mentorja: Irma Gnezda, Nejc Grošelj
Preprost a sproščujoč delček dneva, ovekovečen v kratko animacijo v kateri vidimo stilsko izdelane in domiselno animirane like.

PRIZNANJA ZA MENTORSKO DELO
in udeležba na programu izobraževanja za mentorje ABC animiranega filma.
Posebno pohvalo za mentorstvo podeljujemo mentorjem in mentoricam, ki skrbijo za kontinuirano pedagoško delo na področju animiranega filma, s čimer pomembno doprinašajo k širjenju znanja in zanimanja za animirani film med mladimi:
. Sabina Mattersdorfer, OŠ Jožeta Moškriča
. Damijan Sovec, OŠ Gornja Radgona
. Vasja Nanut, OŠ Istrskega odreda Gračišče, OŠV Ankaran
. Brina Fekonja ter
. Eva Čampelj, OŠ Savsko naselje
. Majda Šubic in Petra Primc Marko, OŠ Ivana Groharja, Škofja Loka


AŽBE POLŠAK: ZMAJ V BREZVETRJU
mini album, zbirka 0, 24 čb strani, A6

Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip Zmaj v brezvetrju, ki ga je prav v ta namen ustvaril dijak Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Ažbe Polšak, eden od lanskoletnih prejemnikov priznanj. V svojem stripovskem prvencu predstavi presenetljivo drugačno perspektivo na vsakdanjo srednješolsko rutino, ki se začne z nadležnim zvokom budilke in se ponavlja iz dneva v dan, ter pokaže, da se morda tudi v njej skriva smisel.


Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Koprodukcija: Center Rog, Divja misel
V sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL
Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.
Donator: Klub Marindolus Kranj