ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 23

mladinski natečaj za strip in animacijo

Združenje Viva Comix, revija Stripburger in festival Animateka v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 23 razpisujejo nagradni natečaj za strip in animacijo. Natečaj podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so Zavod Dagiba, Invida, revije Ciciban, Cicido in Pil, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo Slon, Divja misel, Center Rog in Klub Marindolus Kranj.

PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo učenci in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
−  strip,
−  animacija.

V navdih ponujamo prizorišče iz animiranega filma Podlasica slovenskega animatorja Timona Ledra ter psa Shiwerja in Kowalskega italijanskega stripavtorja Romea Toffanettija.

1) TEMA RAZPISA:
a)
Kdo so obiskovalci zibajočih se dreves v puščavi, kdo živi v njihovih krošnjah? Na kakšen način jih ohranjajo pri življenju. Kako pri tem sodelujejo obiskovalci in ali so sploh pripravljeni sodelovati? Kdo so ti mimoidoči in ali se zavedajo vrednosti teh poslednjih dreves? Narišite zgodbo, ki bo prikazala to deželo, njene prebivalce, njihov vsakdan ali pa kakšno posebno dogodivščino. Pomislite, zakaj je dežela pusta in kako skrb njenih prebivalcev za naravna bogastva prispeva k vsakdanjemu življenju na planetu.
b) Narišite vsakdanjik Shiverja in Kowalskega v njunem domu in na vrtu. Kdo so njuni prijatelji, kdo jim povzroča preglavice, kaj jih najbolj zanima, česa se najbolj veselita?
c) prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
animacije, v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Stripi morajo biti oddani po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (slovenski šolarji) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, animacije pošljite na jelena.dragutinovic@animateka.si

5) ROK ODDAJE: sreda, 15. marec 2023.

6) ŽIRIJA: Timon Leder in Romeo Toffanetti (avtorja), Katerina Mirović (Stripburger), Paola Bristot (Viva Comix) in Andreja Goetz (Društvo Slon) bo izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:
STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 15. aprila 2023, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Več o taborih na: www.taborjenje.info. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2023.  Nagrada je vredna 229 eur, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar. Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili.
ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Prva nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon, akreditacija (prost vstop) za festival Animateka in izbor festivalskih izdelkov. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za Animateko. Tretja in četrta nagrada sta akreditacija za Animateko (dec. 2023, Ljubljana). Zmagovalna animacija bo na ogled na spletu ob praznovanju Mednarodnega dneva animiranega filma v sodelovanju z DSAF (28. 10. 2023) in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione (dec., Italija). Vsak udeleženec natečaja na področju animacije prejme listanko.

8) RAZSTAVA DELAVTORJEV LIKOV NATEČAJA bo prikazala animirane filme, stripe in risbe Timona Ledra in Romea Toffanettija, bo v Mariboru (19. jan.—18. feb. 2023) na ogled v novi galeriji na Trgu revolucije 9.

9) ODPRTJE RAZSTAVE STRIPOV UDELEŽENCEV NATEČAJA in podelitev nagrad bo v LJUBLJANI v petek, 7. aprila 2023, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7. Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov. Stripi bodo na ogled do 26. aprila 2022. Ob sobotah ob 11. uri načrtujemo vodstva.

INFO:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org, 031 401556 (Katerina)
www.zivelstrip.net, www.stripburger.org,
fb stripburgercomix, ig. stripburger