Anka Kočevar

TIMON LEDER (1986) aktivno ustvarja na področju animiranega filma in se ukvarja z izobraževanjem otrok. Leta 2013 je diplomiral na temo otroškega razumevanja filmske govorice v različnih razvojnih obdobjih. Svoje akademsko znanje je dopolnil na šoli za animacijsko režijo v Franciji (La Poudrière) ter ESAG Penninghen v Parizu. Njegov študentski animirani film Delo (z Urbanom Breznikom, 2012) je bil prikazan na več kot 40 festivalih po svetu, podoben uspeh je požel tudi njegov prvenec Podlasica (Invida, 2017). Letos je zaključil svoj drugi avtorski profesionalni animirani film Mišja hiša (8’, Invida, 2022). Ustvaril je 9 kratkih študijskih animiranih filmov in profesionalno sodeloval pri mnogih drugih: seriji Ki-Ki-Do in Tako zraste, Cipercoper (16’), Martin Krpan (24’), risana špica in efekti za mladinski celovečerec Košarkar naj bo (Gustav Film), Prava Pepelka (12’, 2021) itd.  Poučuje na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, pri svojem Zavodu Dagiba vodi redne tečaje in daljše delavnice animiranega filma za otroke in odrasle ter vodi izobraževanja za pedagoge pri Zavodu ZVVIKS. Je soavtor in ilustrator pri ustvarjanju prvega slovenskega priročnika o animaciji za šole in vrtce Animirajmo! (2016) in strokovni recenzent prevoda srednješolskega učbenika Skrivnosti animatorja (Julia Peguet, 2021).

V animiranem filmu Podlasica TIMONA LEDRA (Invida, 2017) je glavno prizorišče pusta dežela, posejana s podrtimi drevesi. Redka so živa, rodovitna drevesa, polna žarečih sadežev. Zaradi zaobljenega dna so drevesa ves čas nestabilna. V ravnotežju in s tem pri življenju jih ohranjajo živali, ki živijo v krošnji drevesa. Naj prišepnemo, da jih vodi čisto pravi dirigent. Ker so glasna, pogosto privabijo nezaželena, občasno pa tudi prijetna bitja, s katerimi si podelijo plodove teh posebnih dreves.

Kdo so obiskovalci teh zibajočih se dreves, kdo živi v njihovih krošnjah? Na kakšen način jih ohranjajo pri življenju. Kako pri tem sodelujejo obiskovalci in ali so sploh pripravljeni sodelovati? Kdo so ti mimoidoči in ali se zavedajo vrednosti teh poslednjih dreves?

Narišite zgodbo, ki bo prikazala to deželo, njene prebivalce, njihov vsakdan ali pa kakšno posebno dogodivščino. Pomislite, zakaj je dežela pusta in kako skrb njenih prebivalcev za naravna bogastva prispeva k vsakdanjemu življenju na planetu.