ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 24

mladinski natečaj za strip in animacijo

Združenje Viva Comix in revija Stripburger v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 24 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Natečaj podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL — Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so mednarodni festival Animiranega filma Animateka, revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo Slon, Divja misel, Center Rog in Klub Marindolus Kranj.

PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo učenci in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
−  strip,
−  animacija.

V navdih ponujamo glavni lik iz stripa ZASPANI ÁNZILI slovenske ilustratorke Anke Kočevar ter mačka Chicca italijanskega stripavtorja Paola Cossija.

1) TEMA RAZPISA:
a)
Anzili neskončno rad spi. Le kaj je tisto, kar ga je premamilo, da je končno vstal iz tople postelje? In zakaj tako rad spi? So za to krive sanje? Kaj običajno sanja Anzili?
b) Maček Chicco je alkimist. Kakšne poskuse izvaja? Katera sredstva in materiale uporablja? Kaj vse mu je že uspelo izumiti?
c) prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3 ali A4, poljubnega števila strani.
animacije, v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Stripi morajo biti oddani po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (slovenski šolarji) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, animacije pošljite na core@mail.ljudmila.org

5) ROK ODDAJE: četrtek, 14. marec 2024.

6) ŽIRIJA: Timon Leder in Romeo Toffanetti (avtorja), Katerina Mirović (Stripburger), Paola Bristot (Viva Comix) in Andreja Goetz (Društvo Slon) bo izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:
STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 15. aprila 2023, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Več o taborih na: www.taborjenje.info. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2024.  Nagrada je vredna 229 eur, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar. Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili.
ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bo Mednarodni festival animiranega filma Animateka podelil 4 nagrade. Prva nagrada je udeležba na delavnici animacije, akreditacija (prost vstop) za festival in izbor festivalskih izdelkov (majica/vrečka/pulover). Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije ter akreditacija (prost vstop) za festival. Tretja in četrta nagrada sta akreditaciji za festival (2.12.-8.12.2024, Ljubljana).

8) RAZSTAVA DEL AVTORJEV LIKOV NATEČAJA, Anke Kočevar in Paola Cossija, bo prikazala njune ilustracije, stripe in risbe. Od 17. januarja 2024 do 28. februarja 2024 bo na ogled v Galerija Centra ilustracije na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani.

9) ODPRTJE RAZSTAVE STRIPOV UDELEŽENCEV NATEČAJA in podelitev nagrad bo v LJUBLJANI v petek, 12. aprila 2024, ob 17. uri, v Knjižnici Otona Župančiča na Kersnikovi 2. Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi izbrane  animirane filme. Stripi bodo na ogled do 1. junija 2024.

INFO:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org, 031 401556 (Katerina)
www.zivelstrip.net, www.stripburger.org,
fb stripburgercomix, ig. stripburger