UPATA

ELISA TURRIN, z umetniškim imenom UPATA, se je rodila v Pordenonu leta 1996 in se, čeprav bi jo verjetno imeli za človeka, uvršča med gozdne živali, ki jih riše v svojih slikanicah, stripih in animacijah. Diplomirala je na likovni akademiji v Bologni in nadaljevala študij na visoki šoli za grafično oblikovanje in vizualne komunikacije ISIA v italijanskem Urbinu, kjer pod mentorstvom Magde Guidi trenutno ustvarja svoje filmsko diplomsko delo z naslovom Zaguate. UPATA je ena od najmlajših stripovskih avtoric v Italiji, ki aktivno soustvarja tamkajšnjo stripovsko sceno. Od leta 2015 sodeluje s satirično revijo Mataran, ki je na 49. mednarodnem festivalu Forte dei Marmi prejela nagrado za politično satiro, bila pa je tudi med avtorji projekta Pangolino, ki je prejel nagrado za najboljši projekt, posvečen pandemiji koronavirusa, na stripovskem festivalu TCBF v Trevisu leta 2020. Takrat je v samozaložbi izdala tudi svojo prvo delo Untamed (Neukročena). Letos je ustvarila strip za antologijo Materia Degenere 2 (Degenerirana snov 2), ki jo je izdala založba Diabolo Edizioni. Šiva lutke, boža živali in si nenehno izmišlja nove zamisli.

MLOM je majhno domišljijsko bitje, nekaj med zajcem in psom, naivnega in prijaznega značaja, živi pa v domišljijskem svetu, v katerem živijo tudi skrivnostna čarobna bitja. Rad ima pustolovščine, ampak je tudi bojazljiv in se nikoli ne počuti dovolj pogumnega, da bi se odpravil nanje. V takšnih trenutkih mu je njegova zvesta pernata prijateljica Pida pripravljena pomagati in se soočiti z vsemi izzivi na njunih poteh. Nekoč se odpravita iskat Čarobni meč, ki daje ogromno moč in pogum tistemu, ki ga vihti.

Mlomov lik je nastal po naključju leta 2019, navdihnila sta ga dva kužka, ki sta se preganjala okrog Upatine mize, medtem ko je risala. Kmalu zatem je Mlom postal glavni junak pustolovskega stripa.