ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 22

mladinski natečaj za strip in animacijo

Združenje Viva Comix iz Pordenona in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 22 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Natečaj podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo 2 koluta, Društvo SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj, KUD Mreža in Trubarjeva hiša literature.

PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
—  strip,
—  animacija.

V navdih ponujamo lika Zajca Klemna iz stripa Lovska sreča slovenskega stripavtorja, animatorja in ilustratorja Igorja Šinkovca ter Mloma italijanske stripavtorice, ilustratorke in filmske ustvarjalke UPATA.

1) TEMA RAZPISA:

  1. Narišite običajni dan Zajca Klemna. Kaj počne, s kom se sreča, kaj odkrije?
  2. Zajec Klemen v gozdu najde skrivni prehod do fantazijskega sveta, v katerem živi Mlom. Kaj se zgodi, ko se srečata?
  3. Klemen hodi v zajčjo šolo. Kaj se tam učijo?
  4. Mlom je malo bitje, ki živi v magičnem svetu. Obkrožajo ga vse vrste fantazijskih bitij. V tem okolju se vsaka situacija, celo najbolj enostavna, lahko hitro spremeni v pravo pustolovščino. Mlom, s prijateljico Pido ob strani, je vedno v pripravljenosti! Katere dogodivščine ga čakajo? Koga bo srečal na svoji poti? Se bo izkazal kot pogumni heroj ali bodo zapleti bolj komični?
  5. prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
— stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
— animacije, v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Stripi morajo biti oddani po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (slovenski šolarji) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, animacije pošljite preko spleta na core@mail.ljudmila.org

5) ROK ODDAJE: sreda, 17. marec 2022.

6) ŽIRIJA: Igor Šinkovec in Upata (avtorja), Katerina Mirović (Stripburger), Alessandro De Ioannon in Paola Bristot (Viva Comix) ter Andreja Goetz (Društvo Slon) bo izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:

STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 €. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 16. aprila 2022, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni ter-mini bodo objavljeni spomladi 2022. Več o taborih na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169 €, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar. Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Vsi nagrajenci prejmejo akreditacijo za festival Animateka (dec. 2022, Ljubljana). Prva nagrada vključuje še knjižni kupon v vrednosti 100 €, druga pa udeležbo na delavnici animacije Slon. Zmagovalna animacija bo na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma (28. 10. 2022)  in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione (december, Italija).

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja, ki bo prikazala stripe, risbe in ilustracije Igorja Šinkovca in Upate, bo v Ljubljani na ogled v Galeriji Alkatraz (20. 1.—18. 2. 2022).

9) ODPRTJE RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo v Ljubljani v petek, 8. aprila 2022, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7. Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon. Stripi bodo na ogled do 26. aprila 2022. Ob sobotah ob 11. uri načrtujemo vodstva.

INFORMACIJE IN DRUGA PODPORA:
Stripburger / Forum Ljubljana, core@mail.ljudmila.org, 031 401556 (Katerina)
www.zivelstrip.net, www.stripburger.org, fb stripburgercomix