Timon Leder & Romeo Toffanetti: Pogled v prihodnost

Timon Leder & Romeo Toffanetti: Pogled v prihodnost
razstava stripov ter animiranih filmov
OBRAT – prostor umetnosti in participacije, Trg revolucije 9, Maribor
 četrtek, 19. januar 2023, ob 19.00

 

Obeleževanje polnoletnosti projekta Živel strip! Živela animacija! pričenjamo v Mariboru v novi galeriji Pekarne Magdalenske mreže – 18. edicijo izobraževalno-razstavnega projekta uvajamo s samostojno razstavo slovenskega in italijanskega avtorja, dveh izbrancev, ki sta v okviru projekta letos v središču pozornosti in katerih delo služi tudi kot navdih mladim ustvarjalcem na natečaju. Domače barve zastopa Timon Leder, avtor več animiranih filmov, iz sosednje dežele pa prihaja Romeo Toffanetti, prekaljeni risar, slikar in režiser, znan predvsem po svojih znanstvenofantastičnih stripovskih delih. Predstavljeno delo obeh avtorjev deloma druži tematiziranje prihodnosti, obenem pa ne bo manjkalo tudi referenc na tukaj in zdaj. Poudarek predstavitve Timona Lederja temelji predvsem na animaciji Podlasica (2017) – obiskovalci razstave se bodo lahko podrobneje seznanili tudi s procesom nastanka omenjene animacije – manjši segment postavitve pa bo posvečen tudi njegovi najnovejši animirani stvaritvi z naslovom Mišja hiša (2022). Romeo Toffanetti se predstavlja s stripoma Nathan Never ter Shriver in Kowalski. Še zlasti slednji bo mlajši publiki posebej zanimiv, saj obravnava komične prigode dveh štirinožcev; omenjeni strip ima tudi svojevrstno didaktično vrednost, saj najmlajše poučuje, kako se vesti do živali.

Timon Leder: Podlasica

TIMON LEDER (1986) ustvarja na področju animiranega filma in se posveča izobraževanju otrok. Po diplomi se je dodatno izobraževal na francoski šoli za animacijsko režijo La Poudrière ter na pariški ESAG Penninghen. Do sedaj je ustvaril devet kratkih študijskih animiranih filmov in sodeloval pri mnogih drugih. Med ostalim poučuje na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, pri svojem Zavodu Dagiba vodi redne tečaje in daljše delavnice animiranega filma za otroke in odrasle ter vodi izobraževanja za pedagoge pri Zavodu ZVVIKS.

Romewo Toffanetti

ROMEO TOFFANETTI (1963) je risar, slikar in režiser, ki se je v Buenos Airesu rodil italijanskim izseljencem. Leta 1989 je začel sodelovati z založnikom Sergiom Bonellijem in kot risar vstopil v ekipo, ki snuje stripovske prigode Nathana Nevera. Poleg risanja se ukvarja tudi z režijo in scenaristiko: ustvaril je več (kratkih) filmov in zanje prejel tudi več mednarodnih nagrad, ob tem pa med drugim ustvarja tudi videospote za klasično glasbo.

Za učitelje pripravljamo v času razstave tudi predavanje o stripu. Info in prijave: Lucija@stoptrik.com


Odpiralni čas galerije: vsak delavnik med 13.00 in 18.00. Do 18. 2.