REZULTATI NATEČAJA Živel strip! Živela animacija! 2021

Sanjin Adin Rošić

Marcel Mihelič

Lia Zaganelli

Marlene Bettin

Neža Štular

Ana Škrlep

Maiia Mailova

Nadja Mitrevska

Isak Kronlund

Ruben Gombač

Kolja Gombač

Zaključil se je natečaj Živel strip! Živela animacija!

Epidemija korone je zaznamovala tudi naš natečaj. Precejšen del stripov in animacij se na različne načine ukvarja s problematiko korone. Nekatere zgodbe izhajajo iz literarnih predlog Danteja Alighierija, druge iz zgodb Josipa Jurčiča in s tem obeležujejo obletnici smrti obeh piscev (700 oz. 140 let). V nekaterih kot glavni lik nastopa Beli zajec Gabrielle Giandelli, v drugih Pesta, prejeli pa smo tudi številne stripe, ki so si jih v celoti zamislili ustvarjalci sami. Kljub epidemiji in izobraževanju na daljavo so žirijo dela, ki so prispela na natečaj, navdušila tudi z različnimi pristopi k likovnem pripovedovanju zgodb. Med avtorji stripov in animacij smo zasledili tudi nekaj naših znancev, ki so z novimi deli pokazali razvoj svojega avtorskega izraza. Ugotavljamo, da je strip oz. animacija del njihovega mladostniškega ustvarjalnega vsakdanjika in da imajo potencial, da se s stripom ali animacijo ukvarjajo tudi profesionalno.

Na natečaj je letos prispelo 311 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 272 učencev in 36 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 26 osnovnih in 5 srednjih šol ter 36 posameznikov. 96 osnovnošolcev in 7 srednješolcev je ustvarilo 42 kratkih animiranih filmov.

Žirija v sestavi: Gašper Rus (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (društvo Slon) ter Alessandro De Ioannon in Paola Bristot (združenje Vivacomix) se je sestala 7. aprila 2021 in izbrala glavne nagrajence in podelila (posebna) priznanja.

Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip Prazgodovinska izmena, ki ga je prav v ta namen ustvaril 18-letni Vid Černivec, eden od nagrajencev lanskega natečaja.

NAGRADE:

STRIP

GLAVNE NAGRADE: KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 100 € in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice
- Sanjin Adin Rošić: Sanix in koronaflexi, 3 str., OŠ Toneta Čufarja Maribor, 7 raz., mentorica: Jožica Lešnik Švajger
Strip, ki se ga ne bi sramovali niti profesionalci. Izvirna risba in dinamična jasna pripoved sta glavni odliki tega stripa. Avtor, Sanjin Adin Rošić, ki nas je očaral že lansko leto, je s svojim novim stripom pokazal tudi velik napredek v stripovskem izražanju.
- Marcel Mihelič: Something, 9. a, ZGNL, mentor: Mitja Perinčič
Aktualna pripoved z izvirnim sporočilom in načinom stripovskega pripovedovanja. Avtor na dveh straneh skoraj brez besed in z izjemnim smislom za ritem izpostavi problematiko javnih izobraževalnih ustanov in izobraževanja nasploh v času epidemije.
- Lia Zaganelli: Notizie dal mondo/Svetovne Novice, Liceo Artistico Max Fabiani, Gorica, Italija, mentorja: Prof. Ivan Crico in Prof.ssa Giovanna Bellanca
Z le nekaj močnimi prizori in s spretno risbo ter stopnjevanjem tonov ta strip uspešno posreduje bolj kompleksno sporočilo.
- Marlene Bettin: Bianco Coniglio e le diverse vite, Scuola Media Valussi, classe 2 A, Videm, Italija, mentorica: Prof.ssa Fulvia Spizzo
Ljubka in pretanjena pripoved, v kateri Beli zajec le za en dan vidi svet z drugačnega zornega kota: ugotavlja, da tudi življenje drugih ljudi ni enostavno in da so ljudje lahko prijatelji kljub različnosti.

POSEBNA NAGRADA: POČITNICE – 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi (www.taborjenje.info)
Neža Štular: Mali veliki prijatelj, Kranj, 10 let, 1 str.
S samozavestno črno-belo risbo Neža Štular ustvari simpatično pripoved o družinski odpravi na počitnice in novih prijateljstvih. S tem stripom je Neža Štular, ki je lansko leto za izjemno grafično pripoved prejela glavno nagrado, prikazala moč oblikovanja bolj kompleksnih zgodb in smisel za ustvarjanje dinamične pripovedi s pazljivim oblikovanjem prizorov.

PRIZNANJA in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice + Stripburgerjeve publikacije
RogLab omogoča izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo predvidoma potekala v Pionirskem domu, v soboto, 24. aprila 2021, med 10. in 15. uro. Delavnico bo vodil David Krančan. Prosimo, potrdite udeležbo in velikost želenih majic!
- Ana Škrlep: Pesta ni družba, 1 str., OŠ Mengeš, Mengeš, 1. a, mentorica: Lidija Ropotar
Duhovita in dinamična zgodba, ki Pesto prikazuje z drugega zornega kota.
- Maiia Mailova: Kozlovska sodba (po Jurčiču), 1. str., OŠ Kolezija, Ljubljana, 9. r, mentorici: Helena Angelski, Nataša Bavec
Stripovska predelava zgodbe Josipa Jurčiča kaže na poznavanje stripovskih zakonitosti, odlikujeta pa jo kadriranje in koloriranje.
- Nadja Mitrevska: Stojnica z limonado, 4 str., 10 let, Kamnik, mentor: Ivan Mitrevski
Nadja s sproščeno risbo in kadriranjem ustvari zgodbo, za katero se zdi, da jo je navdihnilo počitniško brezdelje. Rezultat je pravi mini strip, knjižica A6-formata.
- Isak Kronlund: Duh v mestu Armeade, 2 str., OŠ Col, Col, 13 let, mentorica: Svetlana Bušen
Skrivnostna zgodba z izvirno risbo.
- Ruben Gombač: Veliki mrak, 12 str., 10 let, in Kolja Gombač: Mesto objemov, 10 str., 9 let, mentorica: Ivana Djilas
Dve mojstrovini, ki izkazujeta izjemen entuziazem in odprtost za različne likovne pristope, se zdita kot rezultat družinske zabave. Izvirno v vseh pogledih, s kompleksnimi zgodbami in posameznimi stranmi, ki bi lahko krasile kakšne plakate ali naslovnice knjig. Hočemo še!

Priznanja in akreditacija za International Piccolo festival
- Victoria Majstorovic in Sara Mauri: //, 11 str., Liceo Artistico Max Fabiani, 4a, Gorica, Italija, mentor: Prof. Ivan Crico
Stripovska zgodba brez besed s premišljenim kadriranjem pripoveduje o magičnem svetu z zabrisano mejo med resničnostjo in domišljijo.
- Tommaso Maurutto: Nicolas e l'asino, Liceo Artistico Max Fabiani, classe 5a, Gorica, Italija, mentorja: Prof. Ivan Crico in Prof.ssa Giovanna Bellanca
Strip z bogatim in preciznim risarskim stilom, ki nakazuje, da gre za zrelega in obetavnega mladega ustvarjalca.

POSEBNA SKUPINSKA PRIZNANJA
+ paket stripovskih izdaj za šolske knjižnice
- EGSŠ Radovljica, 2. l., mentorici: Sabina Mevlja, Maja Najdič
- Srednja tehniška šola Koper, Koper, 1. l., mentorica: Mojca Gazič
Za širjenje stripovskega virusa med mladostniki podeljujemo posebno priznanje navedenim mentoricam.

Ker se zaradi virusne situacije naše običajno srečališče, Trubarjeva hiša literature, od lanskega leta še ni odprlo, predvidenega programa ne bo, bomo pa razstavo postavili v naši priročni Galeriji Kriva stena na stopnišču, ki vodi do uredništva revije Stripburger, na Metelkovi 6 (zvonec Forum). Razstava bo na ogled od tega petka, 16. aprila 2021, od 16. ure dalje. Razstavo si bo moč ogledati do 2. maja 2021: ob torkih (10.00−14.00), četrtkih (16.00−20.00) in sobotah (11.00−15.00) vas bo pričakal eden od članov uredništva revije Stripburger. Po dogovoru so možni so tudi ogledi v drugih terminih (Tanja Skale, burger@mail.ljudmila.org).

ANIMACIJA

GLAVNA NAGRADA
- Kazimir Plesničar: Vizije, 1:04, 16 let, nagrada: 100 € + udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za festival Animateka
Vizije odlikuje izjemna animacija, fluidnost risbe.
- Alice Campanello: La Vita, Liceo Artistico Max Fabiani, 5.a, Gorica, Italija, mentorji: Ivan Crico, Giovanna Bellanca, nagrada: akreditacija za International Piccolo festival in festival Animateka

DRUGE NAGRADE
DVD z animacijami Slon, delavnica animacije Slon in akreditacija za festival Animateka, listanka
- Rok Senekovič: Samo sanje, 01:09, 8. r., OŠ Jožeta Hudales, Jurovski dol, mentorica: Mateja Nudl
za filmski pristop v animaciji
- Tjan Rozmarič: Robotske zgodbe, 01:09, OŠ Gornja Radgona, 8. a, mentor: Damijan Sovec iskrivi in izvirni preobrati oz. pogledi na določeno (robotsko) situacijo
- Miha Kalšek Kozjek: Polžji dan, 01:36, 13 let, mentorica: Mojca Kalšek Kozjek
detajlna in zahtevna lutkovna animacija

POSEBNO PRIZNANJE ZA SKUPINSKO ANIMACIJO
+ DVD z animacijami Slon in akreditacija za festival Animateka, listanka
- Mija Štraus, Mija Sarnic, Iva Mirt, Nadia Azhdari, Loti Kostanjevec, Lana Razboršek, Gal Razboršek: V gozdu, 0'57, delavnica na mednarodnem festivalu animiranega filma StopTrik, mentorice: Anka Kočevar, Brina Fekonja, Nika Plevnik
Precej abstrakten animirani film za vsak festival animiranega filma.

Vsi navedeni animirani filmi bodo oktobra na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma v Slovenski kinoteki v Ljubljani.

 


Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.


Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, v sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL, RogLab / Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo. / Donator: Klub Marindolus Kranj, www.taborjenje.info