REZULTATI NATEČAJA Živel strip! Živela animacija! 2024

Razstava del z natečaja, projekcije animiranih filmov in podelitev nagrad ter priznanj

Knjižnica Otona Župančiča (KOŽ), Kersnikova ulica 2 
(vhod skozi pasažo s Slovenske in Gosposvetske ulice), 
1000 Ljubljana
ODPRTJE: petek, 12. april 2024, ob 17.00 

Odpiralni čas: pon., sreda–pet.: 8.00–19.30, torek: 10.00–19.30,
sobota: 8.00–13.00, nedelja: zaprto

Razstava bo na ogled do 1. 6. 2024. Za brezplačna vodstva za skupine nam pišite.


Med avtorji stripov in animacij smo zasledili nekaj naših ''starih'' znancev iz prejšnji let, ki so s svojimi novimi stripi pokazali, da je strip medij, ki je v fokusu njihovega ustvarjanja, da se ga lotevajo raziskovalno in razvijajo svoj avtorski izraz, našli pa smo celo avtorja, ki se je lotil eksistencialnih vidikov stripa in vloge stripa v vsakdanjem življenju.

Na natečaj je letos prispelo 401 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 365 učencev in 74 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 46 osnovnih in 10 srednjih šol ter 24 posameznikov. Preko 220 osnovnošolcev in srednješolcev je ustvarilo 56 kratkih animiranih filmov.

Žirijo, ki je izbrala glavne nagrajence in (posebna) priznanja, sestavljajo: Paolo Cossi (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (društvo Slon, mednarodni festival animiranega filma Animateka) ter Paola Bristot in Alessandro De Adeioannon (združenje Vivacomix).

Pri izboru nagrajencev je žirija upoštevala tako likovno izvedbo kot zgodbo in njuno součinkovanje. Pri prebiranju stripov je naletela še na številne talentirane ustvarjalce, za katere upa, da se bo z njimi srečevala tudi naslednja leta.

NAGRAJENCI

STRIP

3 GLAVNE NAGRADE:
KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 100 €, mini strip Zadnji med golobi Mine Pavlin Nardin in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice v Centru Rog

. Ažbe Polšak: Zakulisje stripov, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 3. letnik
Ažbe Polšak je zrisal zgodbo o ustvarjanju stripov, v kateri nas avtor popelje skozi vzpone in padce tega težkega, a koristnega početja. Boj je resnično težak, vendar bo na koncu zaradi vaše strasti sonce spet vzšlo, pravi avtor. S tem spodbudnim sporočilom, trdno strukturo zgodbe ter narativno uporabo barv in risbe si je prislužil eno od glavnih nagrad.

. Sanjin Adin Rošić: Profesor Panik, Srednja šola za oblikovanje Maribor, 1. letnik, mentorica: Jožica Lešnik Švajger
Sanjin Adin Rosić s še eno vizualno hipnotično zgodbo z naslovom Profesor Panik znova potrjuje, da je mladi stripovski talent. Tokratni strip je pustolovščina skozi zgodovino z njegovim značilnim grafičnim slogom in natančnimi detajli, kar ga je pripeljalo do letošnje nagrade.

. Val Benedetti Pušnik: Cicco veliki izumitelj, Epi center Piran, 11 let, mentor: Vasko Vidmar
Nosite revolucionarni klobuk, ker bomo odpravili monarhijo! Val v svojem stripu zgradi vesolje neverjetnih likov in napeto pripoved, skozi katero pravici služi maček alkimist Cicco. Zelo dobro strukturirana pripoved, skupaj z izvrstno ironijo in zabavnim grafičnim slogom, v katerem boste ob vsakem branju našli nekaj novega.

POČITNICE: 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi, ki ga podeljuje Klub Marindolus Kranj, mini strip Zadnji med golobi Mine Pavlin Nardin in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice
. Jernej Mlakar: Skrivnost, OŠ Toneta Čufarja Maribor, 5. razred, mentorica: Jožica Lešnik Švajger
Brez dvoma je Jernejev strip pravo razodetje! S tako punkovskim in edinstvenim slogom, z izvirno uporabo barv, ki se zlahka kosa s profesionalnimi avtorji stripov, je ta kratka zgodba pravi underground strip z romantičnim pridihom.

PRIZNANJA in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice + Stripburgerjeve publikacije
+ izdelava lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v Centru Rog (Trubarjeva cesta 72, Ljubljana), v soboto, 20. aprila 2024, med 10. in 15. uro. Delavnico bosta vodila Matej de Cecco in Tomo Per. Prosimo, potrdite udeležbo in velikost želenih majic!

. Bernarda Lavrač: Ženska z moljem, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 4. letnik, mentorica: Kaja Urh
Avtorica je s premišljenim kadriranjem in dinamiko vešče ustvarila vzdušje za kratko in nadrealistično zgodbo. S črno-belo risbo s tušem je vzpostavila magičen kontrast med temo in svetlobo, pravšnje za končno razodetje, ki pa pride malo prekmalu.

. Elu Azinović: Nevarno potovanje, 10 let, mentor: Ivan Mitrevski
Jasna, zaokrožena in zabavna zgodba, ki je združena s preprostim, a učinkovitim grafičnim slogom. Nevarno potovanje je ironičen in tako pripovedno kot likovno dobro izdelan strip.

. Eva Dolničar: Piščančji poligon, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 1. letnik, mentor: Martin Ramoveš
Uživali smo v tem vpogledu v piščančji tabor, zabavni kratki zgodbi z izčiščenim in jasnim grafičnim slogom.

. Eva Turšič: Smeti uničijo svet, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 1. letnik, mentorja: Kaja Urh in Martin Ramoveš
Dovolj je, zdaj je čas, da se nam planet maščuje! Jasno sporočilo z dinamično vizualno kompozicijo, kadriranjem, in izdelanim slogom risanja. Velik potencial!

. Isak Kronlund: Skrivnostni tat, ŠC Nova Gorica, 16 let
Izčiščen in barvit grafični slog ter pravilna kompozicija kadrov in natančna risba so kvalitete te zelo tekoče in duhovite basenske gozdne zgodbe.

. Julija Modrijan: Muc, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 1. letnik, mentorja: Kaja Urh in Martin Ramoveš
Zelo temačna zgodba s filmsko režijo v kontrastu z izredno učinkovito rabo barv. Muc je slikarsko stripovsko delo z edinstvenim slogom.

. Lina Žerovnik: Vražje vragolije, OŠ Mengeš, 6. razred
Skicozna komedija, zabavno zaporedje situacij in izdelani liki s skladnim grafičnim slogom.

. Maša Slapar: Mačji kašelj, EGSŠ Radovljica, 2. letnik, mentorica: Sabina Mevlja
Neverjetne fluidne linije ter resnično profesionalen videz likov in razporeditve kadrov ter oblikovanja stripovskih strani. Delo z dokaj zapleteno strukturo zgodbe, ki vabi k drugemu branju, je zagotovo eden od vrhuncev.

. Neli Škrabanja: Brrr…., OŠ Litija, 7. razred, mentorica: Petra Prosen
Prvič na našem natečaju izvedba stripa v zahtevni tiskarski tehniki suhe igle. Izviren kratki strip z izvirnim pristopom.

. Nina Stanič: Črni maček, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 2. letnik, mentor: Martin Ramoveš
Nekaj je gotovo: Nina ve, kako narediti strip, da odlično izgleda! S profesionalno uporabo črnila in risarske tehnike ter dinamično kompozicijo vas Črni Maček ne dolgočasi in ustvarja specifično vzdušje. Čeprav je pripovedi na trenutke precej težko slediti, avtorica navdušuje s svojo vizualno pripovedjo.

. Tine Avdić: Albert in Leopoldo, OŠ Spodnja Šiška, 5. razred
Tinetovo delo je videti kot prava študija francosko-belgijskega stripa, z izdelano kompozicijo, likovnim slogom in oblikovanimi liki. Velika predanost zgodbi nas je popeljala na potovanje, v katerem smo resnično uživali.

. Selma Lamaj: Chicco farmacista, 5. razred, Scuola primaria "Guglielmo Marconi", San Vito al Tagliamento, Italija
Selma je z mačkom Chiccom ustvarila kratek skeč s smešnim koncem. Z zelo dobro uporabo proporcev in zornih kotov je njeno delo vizualno poglobljeno, skladno in dobro izdelano.


ANIMACIJA

 1. NAGRADA - udeležba na delavnici animacije Slon + festivalski izdelki, akreditacija za festival Animateka, mini strip …
Lučka Kenda: Vrtinec, 17 let, mentor: Timon Leder, produkcija: Gimnazija Bežigrad, Zavod Dagiba
Barvna paleta, animacija, glasba in drzni rakurzi navdušujejo gledalca ter ga potegnejo v vrtinec dramatičnega dogodka, ki se na srečo dobro konča za oba protagonista. Gre za izjemno delo, ki se z lahkoto sprehodi po festivalskih odrih mladinskih filmskih festivalov.

2. NAGRADA - udeležba na delavnici animacije Slon + akreditacija za festival Animateka, mini strip …
Zoja Nagode, Kaja Verlinšek, Natalija Vasiljevič, Anastazija Tominc, Lucija Štefančič, Lili Hohkraut, Svit Kračun-Pižmoht, Fedja Petrovčič: Poštarjeva senca, 14–17 let, mentor: Timon Leder, Brina Fekonja, produkcija: Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Zavod Dagiba
Film Poštarjeva senca odlikuje izvirna zgodba, likovna dovršenost in izjemna režija. Ta izdelek je rezultat skupnega dela dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, v katerem se jasno izraža prava mera mentorskega pristopa.
Hkrati pa je film odličen primer, kako animacija v tehniki izrezanke lahko premakne meje dvodimenzionalnega prostora.

3. NAGRADE - akreditacija za festival Animateka, mini strip …

Maja Bevec: Mumček, 9 let, mentorica: Hana Repše, produkcija: Zavod Mars Maribor in Enimation school
Gre za preprosto, a hkrati nadvse pristno in hudomušno zgodbo o majhnem otroku, ki si želi sladkarij. Protagonist gledalca tako neposredno nagovori, da se zdi, kot bi bili priča skrivnemu posnetku majhnega otroka, ki se pretihotapi do sladkarij. Likovna zasnova, zvočni posnetki otroškega glasu in izbira barv dodajo filmu vtis domačnosti, kar še dodatno poudari njegovo otroško toplino.

Filip Žagar: Sveto pismo 2, OŠ Vojnik, 9. razred
Stilizirana risba, preprosta animacija ter prefinjen humor, začinjen z domiselnimi stripovskimi elementi in nenavadnimi zvočnimi učinki tej animaciji dajejo poseben pečat. V tem primeru se resnično izkaže, da manj pomeni več.

Ana Kerže, Zala Pollak: Požar, OŠ NH Maksa Pečarja, 9. razred, mentorica: Urška Domevšček
Ta film nas popelje v čase, ko so lutkovne animacije kot je Pingu in A je to kraljevale zaslonom. Scenografija je ravno prav nepopolna, kar se odlično poda preprosto izdelanemu in jasno karakteriziranemu junaku. Z veseljem bi si ogledali še kakšno prigodo tega prikupno nerodnega junaka.

Luka Janež: Črv pot domov, OŠ Dušana Muniha Most na Soči, 8. razred, mentor: Mirko Kavčič
Zanimivo prepletanje fotografskih posnetkov in digitalne risane animacije nežno vzbudi občutek krhkosti ter intimne povezanosti z majhnim in nebogljenim črvom, ki si prizadeva najti varno zavetje.

Majda Abdurahmanović, Sara Brovč, Lana Kovačič Flander, Adriana Ristić: Novo življenje, OŠ Jožeta Moškriča, 8. in 9. razred, mentorica: Sabina Mattersdorfer
Animacija, ki obravnava begunsko problematiko, izkazuje izjemno sporočilno in poetično moč. Skozi svojo izraznost odpira nove poglede ter si utira pot do srca gledalca.

Icey Moonshards & Chipfries (Emma Caggiari & Jingliain (Katrina) L.): Meteor shower, Liceo Artistico Galvani, 3. letnik, Cordenons, Pordenone, Italija, mentor: Debora Zampa, Giulia Voster
Nežna in poetična pripoved, ki jo odlikuje odlična animacija, dovršena likovna zasnova in glasba. Vsekakor delo, ki se lahko postavi ob bok animacijam večjih produkcijskih hiš.


MINA PAVLIN NARDIN: ZADNJI MED GOLOBI
mini album, zbirka 0, 24 barvnih strani, A6

Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip Zadnji med golobi, ki ga je prav za Živel strip! Živela animacija! ustvarila dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Mina Pavlin Nardin. Pod mentorstvom izkušenega striparja Davida Krančana je ustvarila svoj stripovski knjižni prvenec Zadnji med golobi, v katerem je pokazala, da zelo dobro obvlada tako risanje kot oblikovanje stripovske pripovedi. V njej spoznamo Sanjo in Grega, dva goloba, ki sta ustvarjena drug za drugega. Pred kratkim sta si pod streho stare meščanske vile uredila domovanje ter iz njega naredila prijeten dom. V njem uživata v rutini vsakdana, vse dokler ne odjekne izredna novica, da je iz laboratorija ušel zombi virus … Kako bo ta vplival na njuno življenje in ali bosta lahko še kdaj v miru pozobala svoj priljubljen zajtrk iz mešanice sončničnih semen in prosa, prelitega s toplim mlekom?


STRIPOVSKA MAJICA
Delavnica za nagrajence natečaja
Center Rog, Trubarjeva 72, Ljubljana;
sobota, 20. april 2024, 10.00–15.00
Delavnico bosta vodila Matej de Cecco in Tomo Per.


Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, revija Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in Center Rog.
Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Koprodukcija: Center Rog, Mestna knjižnica Ljubljana
V sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL
Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.
Donator: Klub Marindolus Kranj, www.taborjenje.info


VIZUALIJE ZA NOVINARJE