UPATA in Igor Šinkovec: V gozdu, razstava

UPATA in Igor Šinkovec: V gozdu
razstava stripov ter ilustracij
Galerija Alkatraz, Ljubljana
ODPRTJE: sreda, 19. januar 2022, ob 19.00 [do 18. 2.]

Novo koledarsko leto uvajamo s programsko stalnico, ki bo v letu 2022 potekala že sedemnajstič zapored: gre za mednarodni natečaj za mlajše ljubitelje stripa in animacije, ki jim za navdih uvodoma predstavljamo dvojico avtorjev. Tokrat sta to slovenski stripar, ilustrator in animator Igor Šinkovec ter italijanska avtorica, ki ustvarja pod psevdonimom UPATA.

Na razstavi, ki jo bo ambientalno zasnoval Andrej Štular, bo podrobneje predstavljen lik zajca Klemna, glavnega protagonista Šinkovčevega stripa za otroke z naslovom Lovska sreča (zbirka Minimundus, Stripburger/Forum Ljubljana, 2020). Strip je nastal kot predelava ljudske pripovedke z naslovom Speči zajec. Premeteni zajec Klemen se v hudomušni zgodbi pozabava z lovcem in njegovimi visokoletečimi podjetniškimi stremljenji, ki trčijo ob realna tla. Ob tem si bo moč ogledati še nekaj drugih del, poleg stripov še risbe ter ilustracije, ki nam približajo avtorjev ustvarjalni svet.

Italijanska avtorica UPATA predstavlja majhno domišljijsko bitje Mlom, križanca med zajcem in psom. Mlom je naivnega in prijaznega značaja, živi pa v pravljičnem svetu, ki si ga deli s skrivnostnimi čarobnimi bitji. Čeprav bojazljiv, ima rad pustolovščine, na katerih mu sledi pernata prijateljica Pida, s katero na poti skupaj premagujeta številne ovire. Na razstavi bodo poleg stripov in ilustracij na ogled še izseki iz avtoričinega nastajajočega animiranega filma.

IGOR ŠINKOVEC (1978) je ilustrator, animator in avtor stripov. Sodeluje z založbami doma in v tujini, ilustrira knjige in učbenike, njegove ilustracije pa je moč redno spremljati tudi v revijah Ciciban, Cicido, PIL … Njegova dela se redno pojavljajo na skupinskih in samostojnih razstavah ter bienalih ilustracije. Med drugim je za slikanico Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine prejel nagrado Kristine Brenkove 2020 za izvirno slovensko slikanico. Čeprav se zadnja leta posveča predvsem knjižni ilustraciji in stripu, pa se občasno še vedno ukvarja tudi z animacijo.

UPATA je umetniški psevdonim mlade italijanske avtorice Elise Turrin (Pordenone, 1996), ki se ukvarja z ilustracijami, stripom, animacijo in filmom. Diplomirala je na likovni akademiji v Bologni, študij pa trenutno nadaljuje na visoki šoli ISIA v Urbinu. Od 2015 redno sodeluje s satirično revijo Mataran; med drugim je soavtorica projekta Pangolino, ki je na stripovskem festivalu TCBF v Trevisu leta 2020 prejel nagrado za najboljši projekt na temo koronavirusa. Tega leta je izdala tudi svoj prvi album Untamed (Neukročena), letos pa je ustvarila strip za antologijo Materia Degenere 2 (Degenerirana snov 2; Diabolo Edizioni).

Brezplačna vodstva za šolske in druge skupine. info, rezervacije: core@mail.ljudmila.org,  031 401 556 (Katerina Mirović)


odpiralni čas galerije: pon.–pet.: 11.00–19.00
koprodukcija: KUD Mreža