Natečaj za strip in animacijo 2020

Živel strip! Živela Animacija! 20
natečaj za strip in animacijo
za osnovnošolce in srednješolce iz Furlanije - Julijske Krajine in Slovenije

Združenje Vivacomix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 20 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo.

Natečaj v Sloveniji podpirata Ministrstvo za kulturo, MOL − Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo 2 koluta ter Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj in Trubarjeva hiša literature.

PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije - Julijske krajine in iz Slovenije.
Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
‒ strip, 
‒ animacija.

V navdih ponujamo ilustracije slovenske ilustratorke Maje Kastelic ter lik Jingle Robota italijanske stripavtorice, ilustratorke in oblikovalke Rosanne Murello.

1) TEMA RAZPISA: 
a) Maja Kastelic pri svojem ustvarjanju za osnovo pogosto izbere že obstoječe literarno delo. Izberite kratko pesem ali zgodbo slovenskega ali tujega avtorja in jo poustvarite v stripu!
b) V pesmi Milene Batič zajček sanja o zelnati glavi, mucek o pečeni piški, Tinček pa raziskuje zanimivosti vesolja. Kaj pa se je pripetilo v vaših najbolj nenavadnih sanjah? Kam ste odpotovali? Koga ste srečali? In kakšna je bila vrnitev nazaj v resničnost?
c) Jingle Robot obožuje naravo in rad raziskuje njene skrite kotičke. Njegov izvenzemeljski prijatelj ga pogosto spremlja pri odkrivanju še neodkritih kotičkov narave. Kakšni so kraji, ki jih obiskujeta? So drugačni od resničnih? V čem se razlikujejo?
d) Prosta tema.

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
a) stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
b) animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno PRIJAVNICO (za slovenske šolarje) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

5) ROK ODDAJE: Dela morajo biti poslana po pošti do srede, 18. marca 2020.

6) ŽIRIJA v sestavi: Maja Kastelic (avtorica), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (društvo Slon) in Paola Bristot (predsednica Združenja Vivacomix) se bo sestala 29. marca 2020 in izbrala nagrajence.

7) NAGRADE: 
STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 18. aprila 2020, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6 dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2020. Več o taborih je na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169 €, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Prva nagrada je kupon v vrednosti 100 eur. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za program Slon mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Tretja in četrta nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2020 v Ljubljani. Zmagovalna animacija bo na ogled tudi na Mednarodnem dnevu animiranega filma (27. 10. 2020) v Kinoteki in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione, ki poteka drugi teden decembra v Pordenonu, Vidmu, Gorici in Trstu.

Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili. Natečajniki v stripovski sekciji s prijavo dovoljujejo morebitno objavo svojih del. Avtorji vseh animacij dovoljujejo reprodukcijo svojih del na DVD-ju.

8) RAZSTAVA DEL AVTORJEV likov natečaja:
LJUBLJANA in PORDENONE
Razstava ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 20, ki bo prikazala stripe, ilustracije, risbe, grafike Maje Kastelic in Rosanne Murello, bo v Ljubljani na ogled med 29. januarjem in 20. februarjem 2020 v Galeriji DLUL na Bregu 22, in od 7. do 31 marca 2020 v studiovivacomix v Pordenonu.

9) ODPRTJE RAZSTAVE STRIPOV UDELEŽENCEV natečaja in podelitev nagrad bo:
LJUBLJANA
petek, 10. aprila 2019, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7.
Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon.
Stripi bodo na ogled do 24. aprila 2020.

Za informacije se obrnite na:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org, 031 401556
www.zivelstrip.net
www.stripburger.org
www.facebook.com/stripburger
vizualno gradivo za novinarje