GABRIELLA GIANDELLI in GAŠPER RUS: Tihi dialogi

Gabriella Giandelli: Stripi in ilustracije  // razstava stripov in ilustracij
Italijanski inštitut za kulturo, Ljubljana // na ogled od: srede, 24. februarja 2021 /do 30. 8./

Gabriella Giandelli in Gašper Rus: Tihi dialogi // razstava stripov ter ilustracij
Galerija Meduza, Koper // na ogled od: petek, 26. februar 2021 /do 16. 4./

Novo edicijo natečaja Živel strip! Živela animacija! uvajamo z razstavo dveh umetnikov, katerih delo bo služilo kot navdih mladim ustvarjalcem stripov. Tudi tokrat v paru razstavljata predstavnika italijanske in slovenske stripovske scene: iz sosednje države prihaja Gabriella Giandelli, medtem ko slovenske barve zastopa Gašper Rus.

Striparka ter ilustratorka Gabriella Giandelli se predstavlja z likom Belega zajca, osrednjega protagonista avtoričinega stripovskega albuma z naslovom Interiorae. Beli zajec kot vseprisotni, a nevidni duh motri življenje v neki večstanovanjski stavbi, pri čemer lahko spreminja obliko svojega telesa in se prosto sprehaja po hiši. Avtoričin slog zaznamujeta verizem in pravšnja mera detajlov; kritiki jo zaradi njene jasne in realistične risbe, pa tudi zaradi same vsebine, pogosto uvrščajo med predstavnice »magičnega realizma« v stripu. Ob razstavi v Kopru se v prostorih Italijanskega inštituta za kulturo v Ljubljani obeta še manjša razstava, kjer bo moč videti dodaten izbor iz njenega opusa.

Gašper Rus se v Kopru predstavlja z izbranim naborom del, tako stripov kot ilustracij in grafik. Posebna pozornost bo namenjena liku Peste, neugledne stare gospe, ki simbolizira kugo. Poleg Peste bodo na ogled avtorjevi kratki stripi, kjer kot glavni liki nastopajo živali. Avtorjevo predstavitev zaokroža njegovo najnovejše delo, lani izšlo pri Stripburgerju: strip Štirje godci, ki je nastal po ljudski pripovedki. Nastopajoči v tem stripu bodo predstavljeni tudi s kipom, ki sta ga oblikovala Marko A. Kovačič in Rok Mohar, pobarval pa Gašper Rus.

O AVTORJIH:

GABRIELLA GIANDELLI (1963) je diplomirala iz stripa na milanskem Istituto d’Arte (Zavod za umetnost) oz. Scuoli di Fumetto (Šola stripa) in potem še iz režije na Centro Civico di Cinematografia (Center za kinematografijo) v Milanu. Svoje prve stripe je začela objavljati v 80-ih v italijanskih revijah Frigidaire, Alter Alter in Nova Express, nato pa ustvarila številne stripovske albume, ki so izšli tudi drugod po Evropi in v ZDA. Svoja dela je razstavljala po številnih galerijah in muzejih doma in v tujini.

GAŠPER RUS (1983) je stripar, ilustrator, animator in stripovski kritik. Leta 2008 je na ALUO diplomiral iz slikarstva. Doslej je ustvaril več krajših avtorskih stripov, ki so zvečine izšli v stripovski reviji Stripburger, objavljal pa je tudi v revijah Ciciban, Pil, Pil PLUS, Didakta in v časniku Delo. Z ilustracijami je obogatil nekaj žanrsko zelo raznolikih literarnih del, v zadnjih letih pa je svoji razvejani ustvarjalnosti pridružil tudi animiranje.


koprodukcija: Viva Comix, Obalne galerije in Italijanski inštitut za kulturo

ODPIRALNI ČAS:
Galerija Meduza: pon.–pet.: 10.00–15.00;
Italijanski inštitut za kulturo: pon.–čet.: 9.00–15.00, pet.: 9.00–13.30