Igor Šinkovec

IGOR ŠINKOVEC (1978) živi in ustvarja v Ljubljani. Je ilustrator, animator in avtor stripov. Čeprav se zadnja leta posveča predvsem knjižni ilustraciji in stripu, se občasno še vedno ukvarja tudi z animacijo. Med drugim je pred leti ustvaril kratki animirani film Egon Klobuk in poskrbel za likovno podobo serije poučnih iger Profesor Florijan Umek v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. Ilustrira predvsem za otroke in mladino. Njegove s humorjem obarvane ilustracije bogatijo več knjig in učbenikov ter reviji Ciciban in Cicido. V zadnjem obdobju sta ustvarjalni tandem z Boštjanom Gorencem Pižamo, s katerim sta ustvarila slikanici Kaj se skriva očku v bradi? (2017, nominacija za nagrado Kristine Brenkove 2020) in Si že kdaj pokusil Luno? (2019, nominacija za Levstikovo nagrado za ilustracijo). Pri Stripburgerju oz. Forumu Ljubljana je 2020 v zbirki Ta ljudske v stripu izšla njegova avtorska predelava ljudske pravljice Lovska sreča (v originalu Speči zajec), kjer je izkazal inovativen pristop k stripu. Za slikanico Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine je prejel nagrado Kristine Brenkove 2020 za izvirno slovensko slikanico.

Igor Šinkovec je upodobil pravljico o lovcu in zajcu, ki nam duhovito pokaže, da je lovska sreča, kot je stripu naslov, še kako opoteča ter da skoraj še nihče ni zajca ujel. Glavna lika stripa Lovska sreča sta lovec in zajec. Lovec se odpravi v gozd na lov, kjer opazi dremajočega zajca. V pogledu na tako lahek ulov se v njem prebudijo podjetniške fantazije. Iz navdušenja nad lastnimi fantazijami glasno zakriči, prebudi zajca, ki v trenutku izgine iz dosega njegove puške.

Zajec Klemen ni običajni gozdni zajec. Je sicer živahen, poskočen, a hkrati vnet raziskovalec sodobne umetnosti. Navdušuje se nad slikarstvom in interaktivnimi instalacijami. Nadvse rad posluša glasbo, ko teče po gozdu, ko drema naslonjen na drevo, a rad posluša tudi zvoke gozda, jim sledi in tako odkriva nove prijatelje, a tudi nadležne zveri. Radovednost ga nemalokrat pripelje v različne ‘nemogoče’ situacije.