Anka Kočevar & Paolo Cossi: Zaspanost in alkimija

razstava stripov in ilustracij
Galerija Centra ilustracije, Stritarjeva 7, Ljubljana
ODPRTJE: sreda, 17. januarja 2024, ob 19.00 [do 28. 2.]


Mednarodni izobraževalno-razstavni projekt Živel strip! Živela animacija!, ki letos beleži svojo 19. ponovitev, tudi v novi izdaji obsega natečaj za mlade ustvarjalce, več razstavnih dogodkov in delavnic. Projekt uvajamo s samostojno razstavo dveh stripovskih ustvarjalcev iz Slovenije ter Italije, katerih dela naj služijo za navdih sodelujočim na natečaju.

Osrednji del predstavitve Anke Kočevar se nanaša na njen stripovski prvenec z naslovom Zaspani Ánzili, ki je nastal po predlogi istoimenske rezijanske pravljice in je konec leta 2023 izšel kot posebna izdaja revije Stripburger. Osrednji junak zgodbe je velik zaspanè, ki se ga nikakor ne da spraviti iz tople postelje in ki vsako jutro najde nov izgovor za dodaten dremež in poležavanje. Kot se izkaže na koncu pripovedi, pa spanje le ni edina zadeva, ki ga zanima. Poleg originalnih risb in skic iz omenjenega stripa se Anka Kočevar na razstavi predstavlja še z ilustracijami iz obdobja zadnjih dveh let. SPREMNA BESEDA OB RAZSTAVI >>

Njen stripovski kolega Paolo Cossi bo ljubljanski publiki predstavil lik mačka z imenom Chicco; gre za dobrodušnega in nerodnega štirinožca, ki v 18. stoletju živi v Benetkah in spremlja slavnega alkimista Federica pri njegovih pustolovščinah. Kot njegov gospodar tudi Chicco obožuje vsakovrstna zelišča in nenavadne kemijske posode, s pomočjo katerih poskuša izdelati čarobne formule in eliksirje, a mu pot do cilja preprečujeta tako lastna nerodnost kot mačja neizkušenost. Avtor bo ob tem predstavil tudi manjši izbor ilustratorskih del, nastalih v tehniki akvarela. Za izdelavo scenskih elementov na razstavi bo poskrbel Andrej Štular.

 

ANKA KOČEVAR (1982) je leta 2009 diplomirala iz slikarstva na ALUO v Ljubljani. Središče njenega ustvarjanja sta ilustracija in animirani film, deluje pa tudi na področju umetnostne vzgoje. Ilustrira knjige (v letu 2022 so izšle: O fantu, ki je imel rad ptičke, Vseh sort starši in otroci, Tri račke ter Kitajski miti in legende), pa tudi krajša literarna dela, ki izhajajo v revijah Ciciban, Cicido in Galeb. Svoje ilustracije je večkrat razstavljala, denimo leta 2022 na samostojni razstavi Od besed k podobam v Galeriji Vodnikove domačije. Kot risarka je sodelovala pri številnih animiranih filmih, denimo pri mednarodno odmevnem Steakhouse. Zadnja leta ustvarja v ateljeju v AKC Metelkova mesto. Zaspani Ánzili je njen prvi izdani stripovski album.

PAOLO COSSI (1980, Pordenone) je obiskoval tečaje stripa pri Davidu Toffolu, Giorgiu Cavazzanu in Romeu Toffanettiju. Leta 2002 je izdal knjigo Corona, l’uomo del bosco di Erto (Corona, mož iz Ertovega vrta, založba Biblioteca dell’Immagine, Pordenone), leta 2003 delo Tina Modotti (založba Biblioteca dell’Immagine, Pordenone) in Unabomber (založba Becco Giallo Editore, Padova). Tem je sledilo še več knjig, ki so izšle pri različnih italijanskih založbah. Prejel je Albertarellijevo nagrado za najboljšega novega avtorja pri založbi Anafi, pred tem pa leta 2002 še nagrado Primo Premio Jacovitti. Leta 2007 je njegova knjiga Medz Yeghern, il grande male (Medz Yeghern. Veliko Zlo, založba Hazard, Milano), ki je v Franciji izšla pri založbi Dargaud, prejela nagrado Condorcet-Aron za demokracijo. Objavljal je pri revijah, kot so Sette, La lettura, La Settimana Enig-mistica, Il Piccolo Missionario in Fumo di China.


odpiralni čas galerije: tor.–pet.: 10.00–18.00; ned.: 10.00–14.00