REZULTATI NATEČAJA Živel strip! Živela animacija! 2022

Razstava del z natečaja, projekcije animiranih filmov in podelitev nagrad

Trubarjeva hiša literature, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 8. april 2022, ob 17.00

Odpiralni čas Trubarjeve hiše literature:
tor.–pet.: 10.00–18.00, sobote (izjemoma): 10.00–14.00
Razstava bo na ogled do 26. 4. 2022.

Živel strip! Živela animacija! je izviren in večplasten mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki smo ga zasnovali skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Namen projekta je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in animacije, branja ter splošnega vizualnega izobraževanja, predvsem pa popularizacija stripa in animiranega filma med mlajšo publiko. Ob predstavitvi dvojice avtorjev iz Slovenije in Italije (letos sta to bila slovenski strip avtor, ilustrator in animator Igor Šinkovec ter mlada italijanska stripovska avtorica UPATA, katerih razstavo smo si lahko ogledali v metelkovski Galeriji Alkatraz)  predstavlja osrednji sklop projekta natečaj za mlade striparje iz Slovenije ter italijanske pokrajine Furlanija – Julijska krajina: poleg vseh prispelih del na natečaj bomo na razstavi v Trubarjevi hiši literature spoznali njegove zmagovalce in jim predali zaslužene nagrade. Ob odprtju se obeta krajši kulturni program z ogledom animiranih filmov za najmlajše iz zakladnice programa Slon, ki nastaja pod taktirko ljubljanskega mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Predstavniki Animateke so sodelovali tudi v izboru nagrajencev in prispevajo tudi nagrade za izbrane animatorje.

Veseli nas, da korona ni ustavila stripovskega virusa in zatrla animatorskih podvigov in da tudi ni bila prevladujoča tema prispelih del.

Tudi letos smo med avtorji stripov in animacij zasledili nekaj naših znancev, ki so z novimi deli pokazali razvoj svojega avtorskega izraza. In zopet ugotavljamo, da je strip oz. animacija del njihovega mladostniškega ustvarjalnega vsakdanjika in da imajo potencial, da se s stripom ali animacijo ukvarjajo tudi profesionalno.

Na natečaj je letos prispelo 499 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 449 učencev in 101 dijak iz Slovenije, sodelovalo pa je 43 osnovnih in 9 srednjih šol ter 5 posameznikov. Preko 100 osnovnošolcev in 2 srednješolca je ustvarilo 28 kratkih animiranih filmov.

Žirija v sestavi: Igor Šinkovec (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (društvo Slon, mednarodni festival animiranega filma Animateka) ter Paola Bristot (združenje Vivacomix) se je sestala 25. marca 2022, izbrala glavne nagrajence in podelila (posebna) priznanja.

NAGRAJENCI

STRIP

GLAVNE NAGRADE:
KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 100 €, mini strip Afrika je v meni in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice

1. NAGRADA:
Sanjin Adin Rošić: Sanix Korona, OŠ Toneta Čufarja Maribor, 8. r. , mentorica: Jožica Lešnik Švajger.
Strip Sanjina Rošića izkazuje izviren avtorski likovni pristop in izjemno bogat  domišljijski svet. Zopet je pokazal velik napredek v stripovskem izražanju, ki ga poleg kompleksnih detajlov odlikuje tudi natančna risba brez predloge s svinčnikom.

2. NAGRADA:
Ana Štular: Črepinje, Kranj, 15 let, mentor: Andrej Štular
Ana Štular je v svojem stripu z avtorskim likovnim pristopom uspešno povezala risbo in poezijo v strip.

3. NAGRADO SI DELITA:
Neža Štular: Exprmntzy, Kranj, 11 let, mentor: Andrej Štular
Dvostranski strip Neže Štular navdušuje s humorjem in vizualno izpeljavo stripovskih likov oz. njihovih izrazov.
Flora Omerčević: Večerja, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 16 let, mentorica: Veronika V. Potočnik
Strip Večerja izkazuje izviren likovni pristop z ekspresivno risbo in kadriranjem, raznolikimi prizori.

POSEBNA NAGRADA: POČITNICE – 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi (www.taborjenje.info), ki ga podeljuje Klub Marindolus Kranj, mini strip Afrika je v meni in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice
Isak Matts Johannes Kronlund: Življenjska nesreča, OŠ Col, 14 let, mentorica: Svetlana Bušen
Že drugo leto zapored nas navdušuje s svojim likovnim pristopom k oblikovanju Isak Kronlund. Iz črnobelega stripovskega sveta, se je tokrat presedlal na barvne podobe, ki jih odlikuje zanimiv kolorit, izvirna poteza in kadriranje. Vsak prizor je lahko samostojna slika.

PRIZNANJA in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice + Stripburgerjeve publikacije
RogLab, del bodočega Centra Rog, omogoča izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v Projektni pisarni Centra Rog (Wolfova ulica 8, Ljubljana), v soboto, 16. aprila 2022, med 10. in 14. uro. Delavnico bosta vodila David Krančan in Tomo Per. Prosimo, potrdite udeležbo in velikost želenih majic!
- Ažbe Polšak: Zmaj, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 1. letnik
Ažbe Poljšak nas je prepričal z duhovito pripovedjo, družbeno kritičnostjo in stiliziranimi liki.
- Aiša Humar: Čudež v gozdu, EPI center Piran, 3. raz., mentor: Vasko Vidmar
Aiša Humar je s hitrimi skicoznimi potezami ustvarila zanimive kompozicije, prizore zapolnjene z dogajanjem in z bogato 'scenografijo', a kljub temu pa je uspela ohraniti berljivost pripovedi.
- Lars Orel: Senca v gozdu, Sežana, 10 let
Strip Senca v risbi izstopa zaradi minimalizma v risbi in uporabe temnih ploskev za kontrast prevladujoči belini.
- Kris Živec Lozar: Zajec Klemen, OŠ Dobravlje, Črniče, 2. raz., mentorici: Kajta Čeh (glavna mentorica), Katarina Marc
Strip odlikuje močna in sproščena linija ter mestoma zanimiva postavitev likov v prostor.
- Niki Kuder: Môra, Ljubljana, 13 let
Niki Kuder je s stilizirano risbo ustvarila duhovito pripoved.
- Veno Cunta: Super junaki, OŠ Draga Bajca Vipava, 3. r., mentorica: Kristina Lavrenčič
Veno Cunta se je odločil za spontano risbo in ustvaril duhovito akcijsko pripoved.
- Ana Lynn Cvek: Sonic, OŠ Bistrica, Tržič, 3. raz., mentorica: Klavdija Peljhan
Z igrivo risbo in glavnim junakom iz stripovskih serij Sonic, je Ana ustvarila dinamično akcijsko pripoved.

ANIMACIJA

GLAVNA NAGRADA
Glavno nagrado si delita:
- Aleksander Cavazza za animacijo Srečko, 04:40, 4. letnik Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana,
nagrada: knjižni kupon v višini 50 € + akreditacija za festival Animateka, mini strip Afrika je v meni in listanka Igorja Hofbauerja
Srečka odlikuje avtorski pristop k likovni podobi animacije, učinkovito spajanje govorjene besede in rapanja z animacijo ter družbeno kritični pogled na oseben način.
- Kazimir Plesničar: Leda in Labod, 03:17, 17 let, Ljubljana, nagrada: knjižni kupon v višini 50 € + akreditacija za festival Animateka, mini strip Afrika je v meni in listanka Igorja Hofbauerja
Pravi umetniški film z vizualno estetiko, ki nagovarja čustva gledalca. Film izstopa tudi z novim pristop k tehniki in preseganjem meja animacije oz. spajanje animiranega in filmskega jezika.

DRUGA NAGRADA
udeležba na delavnici animacije Slon za avtorje in mentorico + akreditacija za festival Animateka, mini strip Afrika je v meni in listanka Igorja Hofbauerja
OŠ Velika Dolina: Strašno smeške, 01:25, 5. raz. (Katarina Gramc, Katalina Kmetič, Ajda Gajski, Nina Brkić), Jesenice na Dolenjskem, mentorica: Edita Krošl
Animacijo odlikuje izviren pristop k animiranju.

TRETJA NAGRADA
akreditacija za festival Animateka, mini strip Afrika je v meni, listanka Igorja Hofbauerja, izbor stripov, ki jih podarja revija Stripburger
- Rok Senekovič: Pošast iz podtalnice, OŠ Jožeta Hudalesa Jurovski dol, 9. raz., mentorica: Mateja Nudl
Še ena odlična animacija Rok Senekoviča, ki jo zaznamuje filmsko kadriranje, dodelani akcijski prizori, dinamika in humor.

POSEBNO PRIZNANJE
- Damijan Sovec, OŠ Gornja Radgona - za kontinuirano mentorsko delo na področju ustvarjanja animiranih filmov


RUBEN GOMBAČ: Afrika je v meni
mini album, zbirka 0, 24 barvnih strani, B6

Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip Afrika je v meni, ki ga je prav v ta namen ustvaril 11-letni Ruben Gombač, eden od lanskoletnih prejemnikov priznanj.

Mini album Afrika je v meni se ponaša z eksperimentalnim pristopom in uporabo zanimivo odštekane tehnike. RUBEN GOMBAČ je ustvaril strip, kakršnega si do sedaj nismo znali niti predstavljati – narisal ga je namreč kar na svoje telo. Kratki avtobiografski strip je tako sestavljen iz fotografij risb na njegovi koži, ki so kombinirane z besedilom, zato končni izdelek resnično predstavlja nekaj posebnega. V njem avtor samemu sebi postavlja številna vprašanja o tem, kje v njem se skriva Afrika.

Partnerji projekta: revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON, Center Rog, Klub Marindolus Kranj in Trubarjeva hiša literature.

 


Stripovska majica
delavnica
Projektna pisarna Centra Rog, Wolfova ulica 8, Ljubljana
sobota, 16. april 2022, 10.00–14.00

Že tradicionalna delavnica, kjer udeleženci zasnujejo motiv po lastni izbiri in ga natisnejo na majico, sodi v spremljevalni program projekta Živel strip! Živela animacija! 2022. Tokrat se zaradi epidemije ne srečamo v RogLabu, temveč v projektni pisarni Centra Rog na Wolfovi 8. Delavnico bosta vodila David Krančan in Tomo Per. Delavnica je namenjena zmagovalcem natečaja in še nekaj izbranim udeležencem, ki so žirijo prepričali s svojim stripovskim izrazom.


Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, revija Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.


Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Koprodukcija: Center Rog, Trubarjeva hiša literature, KUD Mreža
V sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL
Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.
Donator: Klub Marindolus Kranj

VIZUALIJE ZA NOVINARJE