Razstava udeležencev natečaja 2023

razstava del z natečaja in podelitev nagrad
Vodnikova domačija Center, Galerija Centra ilustracije
Stritarjeva ul. 7, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 7. aprila 2023, ob 17. uri

Živel strip! Živela animacija! je izviren in večplasten mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki smo ga zasnovali skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Namen projekta je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in animacije, branja ter splošnega vizualnega izobraževanja, predvsem pa popularizacija stripa in animiranega filma med mlajšo publiko. Ob predstavitvi dvojice avtorjev iz Slovenije in Italije predstavlja osrednji sklop projekta natečaj za mlade striparje iz Slovenije ter italijanske pokrajine Furlanija – Julijska krajina:

Poleg vseh prispelih del na natečaj bomo na razstavi v Vodnikovi domačiji Center, ki gostuje pri Trubarju oz. v Trubarjevi hiši literature, spoznali zmagovalce natečaja in jim predali zaslužene nagrade. Ob odprtju bodo poleg nagrajenih animiranih filmov na ogled tudi animirani filmi Timona Ledra.

Tudi letos smo med avtorji stripov in animacij zasledili nekaj naših znancev iz prejšnji let, ki so s svojimi novimi stripi pokazali, da je to medij, v katerem še vedno navdušeno izražajo svoje ideje, poglede na svet, orisujejo različne dogodivščine ter sočasno raziskujejo njegove izrazne možnosti in te tudi samostojno ali pod vodstvom mentorjev vsako leto nadgrajujejo.

Posebnost letošnjega natečaja je, da smo opazili, da se je stripovski virus intenzivno razpasel med dekleti, ki so letos tudi prejemnice večine nagrad in priznanj.

Na natečaj je letos prispelo 418 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 35 osnovnih in 9 srednjih šol ter 11 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov.

NAGRAJENCI

UTRINKI IZ PODELITVE NAGRAD IN ODPRTJA RAZSTAVE

Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, revija Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.

Odpiralni čas Vodnikove domačije Center:
tor.–pet.: 10.00–18.00
nedelje: 10.00–14.00