Gabriella Giandelli

ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 21

mladinski natečaj za strip in animacijo

 

Združenje Viva Comix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 21 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Natečaj podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo 2 koluta, Društvo SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj in Trubarjeva hiša literature.

 

PRAVILNIK

 

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:

−  strip,

−  animacija.

V navdih ponujamo lika Peste iz kratkega stripa slovenskega stripavtorja, animatorja in kritika Gašperja Rusa ter Belega zajca italijanske stripavtorice in ilustratorke Gabrielle Giandelli.

 

1) TEMA RAZPISA:

a) Pričevanja o Pesti, tej neugledni smrdeči starki z metlo in grabljami, zasledimo v pripovedkah, ovekovečena so na slikah … Kakšna se vam zdi ta stara gospa? Je samo iznakažena in namrgodena starka? Je opozorilo? Kaj mislite, da v sodobnem času najbolj ogroža človeško preživetje? Vesoljci, palčki, dinozavri, virusi, druge pošasti? Pohlep, vojne? Kdo ali kaj lahko to prepreči?

b) Beli zajec opazuje, kaj se dogaja po domovih ljudi. Vidijo ga lahko samo otroci. Beli zajec vse, kar je videl, nato pripoveduje Velikemu Mraku, ki živi v kleteh. Le kaj mu pripoveduje?

c) prosta tema

 

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:

− stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.

− animacije, v klasični ali računalniški tehniki.

 

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

 

4) ODDAJA DEL: Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (slovenski šolarji) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

 

5) URNIK: Dela morajo biti poslana po pošti do srede, 24. marca 2021.

 

6) ŽIRIJA v sestavi: Gašper Rus (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (Društvo Slon) in Paola Bristot (predsednica Združenja Viva Comix) bo izbrala nagrajence.

 

7) NAGRADE:

 

STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 24. aprila 2021, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2021. Več o taborih na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169 eur, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar. Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili.

 

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Prva nagrada je knjižni kupon v vrednosti 100 €. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za program Slon festivala Animateka. Tretja in četrta nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon (dec. 2021, Ljubljana). Zmagovalna animacija bo na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma (28. 10. 2021) v Kinoteki in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione (december, Italija).

 

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja, ki bo prikazala stripe, risbe in ilustracije Gašperja Rusa in Gabrielle Giandelli, bo v Kopru na ogled v Galeriji Meduza (25. feb.—26. marec). V IIC v Ljubljani bo na ogled še dodaten izbor del Gabrielle Giandelli (24. feb.—23. april).

 

9) Odprtje RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo v LJUBLJANI v petek, 16. aprila 2021, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7. Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon. Stripi bodo na ogled do 30. aprila 2021. Ob sobotah ob 11. uri načrtujemo vodstva.

 

Za informacije se obrnite na:

Stripburger / Forum Ljubljana

core@mail.ljudmila.org, 031 401556

www.facebook.com/stripburgercomix